Rigó Jancsi - magyarul

A süti maga elég munkaigényes, nem valószínű, hogy túl gyakran fogom csinálni. De elég jó…Előző este kell megcsinálni, hogy a krém megszilárduljon és szép kockákat lehessen vágni. Meglepő módon egész nehéz volt egy normális receptet találni, úgyhogy végül a Gundel étterem honlapján talált receptet követtem. A hozzávalókat a piskóta kivételével feleztem, mivel az eredeti receptből 16 darab lesz (érdekes módon, az angol verzió szerint 4). A piskóta másik felét én másra használtam, viszont a krémet és a mázt feleztem, így 6 kocka jött ki.
Recept:
Piskóta (*6 kockához csak a fele kell)
3 tojás
3 tojás
60 g kristálycukor
60 g liszt20 g kakaópor
Krém (6 kockához)
4dl tejszínhab
100 g étcsokoládé
Csokoládébevonat
40 g étcsokoládé
fél evőkanál napraforgóolaj
Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral habverővel habosra keverjük (kb. 10 perc), majd félretesszük. A tojásfehérjét habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. Nagyfejű főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet.Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk (* én szilikon sütőlapot használtam, ez kapható a boltokban és fantasztikus pl. ilyen célra) és az elkészített piskótából 200 x 400 mm-es lapot formázunk kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 ºC-os sütőbe tesszük és 8-10 percig sütjük (*nekem pontosan 8 perc volt). Közben elkészítjük a krémet.
Krém
Az étcsokoládét apró darabokra törjük és forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük.A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk), a következőképpen. Fém keverőtálba 40 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk fél evőkanál napraforgóolajat és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és szárazon késsel egyenletesen elkenjük. Megvárjuk míg a csokoládé megköt, 5x5 cm-es kockákra vágjuk és így helyezzük a csokoládékrémmel bevont másik lapra. A hűtőben hagyjuk néhány órára (én előző este készítettem elő), tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
<< Főoldal