Saturday

Öt magyar étel, amelyet mindenkinek kellene ennie legalább egyszer az Életében

Az egyik legszínvonalasabb gasztroblog, a the Travelers Lunchbox írója, Melissa, még augusztus végén indította el ezt a nagy közös projektet. Az inspirációt a BBC egy felmérése adta, amelyben azt kérdezték meg az emberektől, hogy mi az az étel, amelyet mindenkinek meg kellene kóstolnia legalább egyszer az Életében. Az első helyen a friss hal (másodikon a homár, harmadikon a steak ) végzett. Melissa gondolt egyet, és megkérdezte az ínyenc gasztroblogolókat, hogy ők milyen listát állítanának össze. A szabály szerint (és ez a játék legnehezebb része), mindenki csak 5 dolgot nevezhetett meg. Aztán később Johanna, a Passionate Cook külön felkért, hogy vegyek részt ebben, így hát átgondoltam. Kifejezetten direkt csak magyar dolgokra korlátoztam magam, és a következőket nevezem meg (fordítás az angol változatból csak nagyon dióhéjban):

1. Magyar sütemények, édességek -Eszterházy torta
Na, ezekből simán bármennyit fel tudnék sorolni..Nem véletlenül vagyunk erről híresek, az édességeink tényleg zseniálisak. Persze, tudni kell, hogy hol keresse az ember az extra jókat, mert sok rosszat, vagy átlagosat lehet találni, mint mindenütt a világon. Külföldön a Dobos torta a leghíresebb, én személy szerint az Eszterházy tortát nevezném meg. Azon belül konkrétan a Daubnerét. A második választás talán igazi, frissen sült meggyes rétes lenne, ezért a Szalay-ba jártam (kora reggel kell menni, amikor friss. A túrós és a mákos is elképesztő)

2. Libamáj
Ez mostanság kényes téma, az Egyesült Államokban már két államban betiltották az állatvédők nyomására.
Mindenesetre, a magyar libamáj szuper minőségű, és azon belül is én legjobban a jó kis pirospaprikás, fokhagymás zsírjában sült változatot imádom, friss kenyérrel, lilahagymával, paradicsommal.

3. Igazi magyar pörkölt.

4. Kovászos uborka

5. Házi tyúkhúsleves, ami fehérrépával készült
(Ezt csak olyankor realizálom igazán, amikor külföldön élek, Merthogy a fehérrépa hungarikum, a legtöbb országban nem kapható. A húsleves meg ezért soha nem lesz igazi. Így én is pl. hurcolom otthonról.)

Ha pedig még lenne egy bónuszom, akkor a jelenlegi brüsszeli székhelyre való tekintettel a fehérboros, fokhagymás feketekagylót mondanám, aminek épp szezonja van.

Ha valaki esetleg kedvet érez magában, nagyon érdekelne, hogy másoknak mi az az öt magyar dolog, amit felsorolnának (akár a hozzáaszólásokban, akár a blogján)

Vissza az eredetihez.